No: 310– Mahreç İşareti
DOĞUBAYAZIT ABDİGÖR KÖFTESİ
Tescil Ettiren
DOĞUBAYAZIT TİCARET VE SANAYİ ODASI
Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 10.08.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 25.12.2017 tarihinde tescil edilmiştir.
Tescil No 310
Tescil Tarihi : 25.12.2017
Başvuru No : C2017/104
Başvuru Tarihi : 10.08.2017
Coğrafi İşaretin Adı : Doğubayazıt Abdigör Köftesi
Ürün / Ürün Grubu : Yemekler ve çorbalar
Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti
Tescil Ettiren : Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası
Tescil Ettirenin Adresi : Çiftepınar Mahallesi, Rıfkı Başkaya Cad. Ticaret Hizmet Binası No:1,
04400 Doğubayazıt/AĞRI
Coğrafi Sınır : Ağrı İli Doğubayazıt İlçesi
Kullanım Biçimi : Coğrafi işaretin adı; işletmenin menü, servis kâğıtları vb. unsurlar
üzerinde ayrıca işletmenin görülebilecek bir alanında veya marka ile birlikte kullanılabilir.
İÇİNDEKİLER
Ağrı Doğubayazıt Abdigör Köftesi Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Ağrı ilinin en önemli tarihi yapılarından biri olan İshakpaşa Sarayının inşasında görevli Çolak Abdi Paşa adına yapılmış olmasıyla tanınmış olup, ayrıca mideyi rahatsız etmeyen bir et yemeği olmasıyla ünlüdür. Abdigör Köftesi, Ağrı denildiğinde ilk akla gelen yemektir. Şifalı olduğuna inanıldığı için evlerde sıklıkla yapılmaktadır. Yapımı zorlu olan köfte yaklaşık yarım günde hazırlanmaktadır. Ağrı Abdigör Köftesinin ülkemizde sıklıkla yapılan diğer köftelerden farkı içeriğinde kullanılan sinirleri alınmış etin macun haline gelene kadar “sal” olarak adlandırılan taş tezgahlarda saatlerce dövülmesidir.
Ağrı Doğubayazıt Abdigör Köftesi Üretim Metodu:
Malzemeler:
Kemiksiz ağırlığı 1 kg olan yağsız sığır but eti 1 adet yumurta
1 adet orta boy rendelenmiş kuru soğan (100 g) 10 g un
100 ml su Tuz
Yapılışı:
Et, “sal” olarak adlandırılan taş tezgaha yayılır. Bir tutam tuz atılarak ahşap tokmakla dövülür. Et dövülürken çıkan sinirler ayıklanır. 1 saat et dövülmeye devam edilir. Et macun kıvamını alıncaya kadar dövülür. Rendelenmiş soğan eklenerek, et ve soğan bütünleşene kadar dövülmeye devam edilir. Et 15 dakika kadar dinlendirilir, sonrasında bir kaba alınır. Yumurta ve su evlenir ve karıştırılır.
Yaklaşık 3 lt su tencerede kaynatılır ve üzerine 15 g tuz eklenir. Et karışımından küre biçiminde toplar oluşturularak suya yavaşça bırakılır. Köfteler pişene kadar hafif ateşte kaynatılır. Sudan çıkarılarak sade pirinç pilavı ile sıcak servis edilir.
Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
Doğubayazıt Abdigör Köftesi’nin ünü, yörede uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel mirası olan bir ürün olması, kullanılan malzemelerin ustalık içeren yöntemle birleştirilmesi ve geleneksel olarak sunulmasından kaynaklanmaktadır.
Ağrı Doğubayazıt Abdigör Köftesi Denetleme:
Doğubayazıt Abdigör Köftesi’nin tescilde belirtilen malzemelerle ve üretim yöntemine uygun olarak üretilmesi, işlenmesi, pazarlanması ile coğrafi işaretin kullanımı Denetim Mercii tarafından denetlenecektir. Denetim Mercii; Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda, Ağrı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Doğubayazıt Belediyesi ve Doğubayazıt Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından görevlendirilecek uzmanlardan oluşacaktır. Denetimler yılda bir kere yapılarak TÜRKPATENT’e raporlanacaktır. Komisyon, şikâyet üzerine veya gerekli görülen hallerde ayrıca denetim yapabilir
Denetim merci, kamu kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan veya bunlarda görevli uzman gerçek veya tüzel kişilerden denetimin gerçekleştirilmesi sırasında faydalanabilir veya hizmet satın alabilir. Denetim merci hakların korunmasında hukuki süreçleri yürütür.